Vad vore våren utan julrosor?

image9

Vårvärme och julrosor går så fint ihop! Igår spenderade jag hela dagen bland knoppande svarta, fräkniga och dubbelt rosa skönheter. Orientaliska julroshybrider slår det mesta så här års. Kunde såklart inte lämna stället utan den här fina plantan som ska få stå i sällskap med tre stolta enar och en stjärnmagnolia. Vandrande skugga och frisk jord som inte är alltför kompakt är julrosornas melodi.
Missa inte julrosfestivalen på Ulriksdal i Kivik första helgen i april.

Dagens tips! Klipp in julrosor som snittblommor, de håller makalöst länge i vas. En enkel blomma är fantastisk till enklare asiatiska måltider, ett helt fång passar den mer bondromantiska dukningen. Blanda gärna med vita ranunkler och narcisser, det tar andan ur gästerna.

Välkommen opp, rabarberknopp!

 image8
Slutet av mars. Som små hjärnor bubblar rabarberknopparna upp ur jorden och i värmen under en plastklocka går det dessutom snabbare än vanligt. Förmodligen är plantan en gammal Victoria, uppkallad efter Englands drottning. Undrar om hon också alltid var i god tid, sur och ibland segt trådig? Fast sura rabarber gillar jag, de blir till kräm och pajer som får insidan av kinderna att skrynkla sig. För den fege finns det mjäkigare sorter, jag bryter mig helst en krispigt sur stjälk att knapra på.

Dagens tips! Testa någonting annat än att bara koka kräm och baka paj på rabarbern. Hacka ner lövtunna stjälkskivor i sallaten eller njut en stjälk tillsammans med kraftig grönmögelost, det är häftigt, jag lovar!

Lökarnas återtåg

På mindre än tre veckor har min trädgård genomgått årets största metamorfos. Det händer varje år och är lika dramatiskt varje gång. Först ett rejält snöoväder med stormbyar och snö på tvärs som driver ihop runt knutarna, därefter vårvärme, 12-15 grader och sol som smälter snön på rekordtid.  Och ett massväxande som hörs som ett oavbrutet knakande. Tusentals och åter tusentals vårlökar, vintergäck,  julrosor och krokus trycker sig upp ur leran till ett gult hav med vita och mörkt lila öar. Det är mäktigt!
Samtidigt är det bara att inse att viloperioden är över. Måste hinna med att förbereda potatislanden, hyra en fungerande jordfräs, åka på Nordiska Trädgårdar, plåta trädgårdsbilder till nästa års trädgårdstidningar och hitta på nya spännande TV-inslag. Allt på en gång och såklart just när man bara borde gå omkring och lukta på blommorna.
PS. Bild kommer så snart ladda-upp-bild-funktionen behagar fungera igen...

Dagens tips: Kolla med din kommun vad de gör med alla överblivna lökar från kommunala planteringar. Ofta slängs de bara på tippen och man kan få en hel skottkärra narcisslökar till skänks efter maj månad.


Det våras för Sannas Trädgård

image7

Förlåt att jag inte har uppdaterat på länge, men det har hänt så mycket med både företaget Sannas Trädgård och den faktiska trädgården att jag bara har kollapsat i säng vareviga kväll i flera veckor nu. Först kom det en häftig snöstorm och begravde hela trädgården och huset bakom drivor av snö samtidigt som jag skulle fejka aprilväder och plåta fina bilder och sedan töade alltihop bort på mindre än en vecka och förorsakade översvämning på vår nya tomtplätt där en helt nyplanterad bokhäck just nu badar. Vi pumpar vatten för att undvika de orotade plantornas död och förruttnelse. Fast nu borde våren ha övertag över vintern, jag räknar inte med mer snö här i skåne nu. I de hoprullade vassmattorna som hör till drivbänksglasen har övervintrande nyckelpigor börjat krypa ut. Buss på bladlössen bara!
Jag har också hunnit göra smarta affärer inför mitt trädgårdsår som jag siktar på ska bli grönare än nånsin. Först sålde jag en gammal och trasig (jodå, köparen var medveten om trasigheten) jordfräs för 2000 spänn, sedan annonserade jag efter gatsten och hästgödsel och kunde för mina två lappar få både 7 kubik hästgödsel uppblandat med torv levererat till tomten av en snäll bonde och dessutom hämta 500 små och 100 stora gatstenar till sommarens stenytor och gångar. Lycka är sten och hästbajs när man vill bygga ut trädgården på en leråker!

Dagens tips! Sälj det du inte behöver och köp det du verkligen vill ha begagnat, det lönar sig!