Hösten är redan här och förbi

image25

Swisch sa det bara när nordan blåste in över trädgården. Först var det sensommar och plötsligt var det färgsprakande höst som snabbt övergick i vinter. Äpplena fick hastplockas av vänner och bekanta för att inte gå till spillo. Cox Orange är världens godaste äpple och det hade inte kännts bra att låta dem alla bli exklusiv maskmat. Överflödet räcker, trots minst femton fulla papperskassar med fin frukt, både till koltrastrarna på marken och sidensvansarna i träden. Målet är att inte minsta skruttäpple ska sitta kvar i träden efter första advent. Ruttna äpplen sprider svampsjukdomar så jag matar fåglarna efter hand med redan plockade äpplen. Oätlig fallfrukt krattar jag till fåglarnas matbord i barrskogen, långt från äppelträden.

Dagens tips! Cox orange ska såklart också ätas färska eller som mos men de gör sig extra makalöst bra som toscaäpplen.

Recept:
Skala , ta bort kärnhuset och dela äpplena i halvor. Lägg äppelhalvorna med ryggen upp i en smord form och häll på toscasmet bestående av 50g smält smör, 0,5 dl socker, 1 msk mjölk, 1 msk mjöl och mandelspån. Gratinera i 225 grader i ca en kvart. Obs! Låt inte toscasmeten koka innan den kommit i ugnen, då stelnar den direkt i kastrullen. Njut med äkta vaniljglass och ett glas vitvinsglögg eller calvados.