Pionsommar utan dess like

image18
Fler pioner än i år har jag aldrig varit med om tidigare i min trädgård. Doftpioner, bondpioner, trädpioner, svavelpioner och dillpioner. Allesammans har slagit rekord, både i blomantal och i storlek. Kanske var det den varma sommaren förra året som lade grunden till ny skottbildning och välfyllda energiförråd. Det spelar knappast någon roll nu. Pionerna blommar explosivt under två veckor och jag försöker att ta in och ge bort så många buketter jag bara kan för att fler ska få njuta. När fyrverkeriet är över klipper jag bort överblommade blomställningar och sprider ut välbehövligt gödsel till de utmattade växterna. Kompost och algomin i lagom dos kring plantorna ger förhoppningsvis lika fin blomning nästa år. De överblommade blommornas kronbladsregn blir otroligt vackert i komposten.

Dagens tips: Skär av några tunga pioner i olika rosa nyanser, blanda med daggkåpans limegröna blomställningar och en och annan ljusrosa stjärnflocka. Slå in i rosa silkepapper närmast buketten och vaxat brunt runtom med natursnöre i bast eller cocosfiber. Vackrare och mer väldoftande gåbortsbukett har världen sällan skådat.

Kommentarer
Postat av: Opievallmo

Vad är det för pion på bilden. Liknar de jag har i min trädgård, och är inte så bra på pioner...

Postat av: Sanna

Det enda jag med säkerhet vet är att det är en luktpion, sortnamnet har jag aldrig haft reda på eftersom pionerna stod i rabatten när jag flyttade in, sannolikt är det en gammal namnlös sort. I år har det kommit ut två nya pionböcker, Pioner av Eva Robild och Pioner - från bondpioner till klassiska skönheter av Susanna Widlundh, läs och njut!

2007-07-15 @ 10:56:18
URL: http://www.sannastradgard.se
Postat av: fr.huga

Vackra blommor! Har EN pion i min rabatt, det ska dit fler, men det blir till sommaren. Är de svåra att ta hand om?

2007-09-18 @ 09:06:17
URL: http://www.hugalarssonsliv.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback