Stoppa klimatförändringarna - odla!



Jag älskar mångfalden i min trädgård såhär på hösten. Trots hagel i maj och en kall augusti blir det mängder med fina äpplen, bönor, pumpor och annat gott. Men det märks att det är varmare på vintrarna nu. Kronärtskockor, fikon och rosmarin övervintrar utan problem utanför växthuset och utan täckning mot kylan. Klimatet de senare åren har gett åtminstone Stångbyborna något att tänka på. Översvämningar i massor av källare sommartid, inga vintrar att tala om, extremt torra vårar som får stora träd att sloka. Höststormar som blåser taken av husen... Brrrr...

Men visst kan sveriges trädgårdsägare dra sitt strå till stacken när det gäller att hejda klimatförändringarna. Sverige är till stora delar täckt av skogs- och åkermark. Här odlas monokulturer som är hårt brukade och som lätt uttorkas eller översvämmas när klimatet blir hetare och torrare sommartid och blötare vintertid. Varje trädgård som innehåller en mångfald växt- och djurarter blir därför till en grön klimatanläggning och en ekologisk refug i odlingslandskapet. Ju fler refuger, desto större chanser för utrotningshotade växt- , kräldjur och insektsarter att överleva. Och med dem följer en mångfald fåglar och däggdjur som i sin tur berikar landskapet.  Så dra ditt strå till stacken - börja odla för att få din omgivning i balans och njut samtidigt av lönen för mödan! Så länge inte bevattningsvattnet är ransonerat är det bara att köra på.

Dagens tips! Höststäda inte i trädgården. Låt fåglar och insekter äta upp frön på solrosor och vinterståndare. Lämna ett hörn med brännässlor åt fjärilarna och börja med en planteringsplan. Minst ett nytt träd per år för att ersätta de gamla när de måste sågas ner. Bättre skugga än det silande lövverket från ett träd finns inte.

Norrsken


Tog en tripp till Kiruna i förra veckan. Första veckan i september alltså. Fick se Sveriges nordligaste ornäsbjörk, riddarsporrar, lupiner och gullstav höga som hus. Det var ett ändlöst fyrverkeri av växter. Tänk, inga sniglar, inga barfroster... bara ljus! Jo, just det, så käkade vi årets första, nymogna jordgubbar också, kylskåpskalla direkt på plantan. Cooolt!

Dagens tips! Missa inte att sticka till Lappland någon gång i september. Myggen är så gott som utdöda och naturen är i sitt esse. Trädgårdarna, förutsatt att inga järnnätter har tagit kål på dem, är obeskrivliga - helt enkelt gudomliga.