Bagge six-feet-under i liljelandet

image16
I solnedgången står den ensamma liljebaggen och tar in landskapet. Orörda liljor så långt antennerna kan ta upp doftsignaler.
Men det är någonting som oroar ...
En skugga drar snabbt över baggen och får den att stelna till. En oförsiktig rörelse till och jag kommer att förlora den bland undervegetationen. Liljebaggarnas i vanliga fall så effektiva skenmanöver är förgäves. Min kupade hand var beredd under bladet när den drog en chansning på att spela död. Mindre än en minut senare är liljebaggen död på riktigt. En gastkramande verklighetsskildring från liljelandet.

Dagens tips! TLiljebaggarna är här, ut och kläm! Glöm inte att det inte är de fullvuxna liljebaggarna som är de största bovarna utan leta noga upp samtliga ägg och larver som garanterat finns under bladen på samma lilja. Äggen är små, avlånga mörkbruna cylindrar som sitter fastklistrade. Larverna, som äter hundra gånger så mycket som sina föräldrar, ser ut som krälande exkrementhögar och är riktigt äckliga - dock mindre äckliga som små än som stora.

Rabarberbus

image15
Det går inte att inte gilla rabarber. När plantan vuxit sig stor som ett hus är den underbar. Man kan gunga i takt med bladhavet när det blåser, njuta av blomstänglarnas vita vippor över allt det gröna och när som helst dra loss en stjälk till en paj, det räcker oftast med en enda stjälk. Barnen leker gärna  med bladparasollen och ger stjälken ett bett då och då. Surt, men oemotståndligt gott!
Som perenn är rabarbern en verklig tillgång. Den tar plats, har häftiga knoppar om våren och fina hösthängiga blad som ger komposten ett bra näringstillskott. när man slänger dem. Extra fina blir rabarberplantor i grupp, som stora skogar att njuta av. Lågoxalsyresorterna Spangsbjerg och Rosenhagen växer sig inte lika stora som 'Victoria' men har samma växtsätt och stil.

Dagens tips! Sätt rabarber på nybrukad mark där du kanske hade tänkt plantera någonting annat. Rabarberplantan är en suverän i-väntan-på-växt som håller undan ogräs och ser vacker ut så länge. Trivs den och passar in i sammanhanget efter några år kan den ju få stå kvar där den står.


Tre år är ingenting i trädgården!

image14
När jag jobbar hemma går jag alltid en tur i trädgården innan jag sätter mig framför datorn. Kollar vad som kommit upp, en frösådd allium här, aha, bambun har skickat utlöpare och nu kommer det en massa bambubarn där, jasså? I maj växer och väller det oavbrutet i trädgården, det gäller att hänga med. För det är nu som trädgården ökar i volym och spränger alla gränser och det är långtifrån bara min förtjänst, växterna sprider sig villigt själva och sprätte ut frön både här och där i höstas och nu blir trädgården vad den blir, kanske inte alls det som jag först tänkte.
Men, vackert är det, och bättre än det hade varit om jag styrt och ställt med allt. Inte så tråkigt och förutsägbart som i en alltigenom detaljplanerad trädgård. Jag gillar att det är växternas värld, om en växt verkligen trivs och vill växa på en plats, då är det för det mesta helt OK med mig!
För ett par år sedan fick jag en liten självsådd svavelpion av min vän Gunnel, plantan hade bara ett ynka litet blad men var stolt upprättväxande och i god form. Den planterades på den torra, soliga platsen framför det höga gråpäronets fårade stam och jag gruvade mig att det skulle vara för torrt och utsatt för en liten stackare, men inte! De första två åren blev det ingen blomning från den lilla plantan, även om bladverket ökade i volym och blev till en tät rund boll. Men i år! Fem knoppar som slog ut i ljust smörgula näckrosor att njuta av på morgonrundan. Tre år är ingenting i trädgården. Tack Gunnel!

Dagens tips! Låt växterna fröså sig själva och rensa inte för nitiskt utan att ha koll på vad som är ogräs och vad som är nya småplantor från perenner och tvååringar. Dela med dig av dina favoritväxter till andra!


Svalkande fotbad i april

image13

25 grader och sol i slutet av april, magnolian har blommat över och det får bli syrener till 1:a maj istället.
Det kan behövas ett större fågelbad i trädgården om alla ungarna, egna och grannarnas ska få plats. Å andra sidan är brunnsvattnet i slangen iskallt, kanske räcker det med några cm vatten kring fötterna.
Min grusade yta framför växthuset är äntligen färdig. Den har packats och jämnats till, täckts med markduk och därefter fyra cm natursingel, det blev en helt annan plats, ren och vacker att vara på. Numera sitter vi gärna där och fikar i lä från västanvinden bakom vårt nybyggda spaljéplank. I grusytan sticker en liten, flerstammig skenkamelia (Stewartia pseudocamellia) upp. När den blir större får den fläckig bark som en platan och stora vita kamelialiknande blommor, jag kan knappt vänta!

Dagens tips! Låt barnen bestämma vad olika delar av trädgården ska användas till. Istället för en solstekt gräsmatta (som fotbollspappor gärna tror att barnen vill ha) kanske de hellre vill ha en djungel eller en fjärilsäng eller en damm att bada i. Barfotaungar trivs bra även på mjuk natursten.