Pionsommar utan dess like

image18
Fler pioner än i år har jag aldrig varit med om tidigare i min trädgård. Doftpioner, bondpioner, trädpioner, svavelpioner och dillpioner. Allesammans har slagit rekord, både i blomantal och i storlek. Kanske var det den varma sommaren förra året som lade grunden till ny skottbildning och välfyllda energiförråd. Det spelar knappast någon roll nu. Pionerna blommar explosivt under två veckor och jag försöker att ta in och ge bort så många buketter jag bara kan för att fler ska få njuta. När fyrverkeriet är över klipper jag bort överblommade blomställningar och sprider ut välbehövligt gödsel till de utmattade växterna. Kompost och algomin i lagom dos kring plantorna ger förhoppningsvis lika fin blomning nästa år. De överblommade blommornas kronbladsregn blir otroligt vackert i komposten.

Dagens tips: Skär av några tunga pioner i olika rosa nyanser, blanda med daggkåpans limegröna blomställningar och en och annan ljusrosa stjärnflocka. Slå in i rosa silkepapper närmast buketten och vaxat brunt runtom med natursnöre i bast eller cocosfiber. Vackrare och mer väldoftande gåbortsbukett har världen sällan skådat.

Stekhett

image17

Obarmhärtiga sol! När det är 31 grader varmt och inte en vindpust rör om i luftlagren hänger tomatplantornas toppar i växthuset. Pionerna hukar sig och blommorna tappar kronbladen. Det är torrt som årsgammalt snus i marken och växterna ser ut som grå skuggor av sina annars så frodiga jag. Jag gömmer mig inomhus och jobbar med isglass och stora glas med saft i täta pauser. Då och då tar jag mig en tur till trevliga kollegor eller åker på reportageresor med ACn på max i bilen. Häromdagen passerade jag Varalövs tunnfabrik utanför Ängelholm och jag kunde inte låta bli att investera dyrt i trädgårdens vattenförsörjning. Två stora ektunnor, handslagna och gudomligt vackra, ska få gråna tillsammans och samla dyrbara regndroppar till kommande torrperioder i trädgården. Först ska skönheterna behandlas med linolja och terpentin för att hålla länge.

Dagens Tips! Häll upp vatten i byttor och hinkar på kvällen och vattna med det på morgonen eller förmiddagen dagen efter. Då har vattnet hunnit tempereras och risken är mindre att skada bladen på växterna med en temperaturchock. Glöm inte att vattna växthusgolvet för att hålla temperaturen nere och luftfuktigheten uppe när solen steker.