Stormen Per i en vattenpöl

Stormen Per i en vattenpöl

Stympade björkar, Torshälla

Stympade björkar, Torshälla

Kosta vad det kosta vill

Jag vill mer än min ekonomi klarar av.
jag har 450 kvm leråker att förvandla till trädgård och helst ett riktigt arboretum. Tänk, riktigt stora träd med en undervegetation av ramslök, hosta, brunnera, strutbräken och myskmadra.
Önsketrädet är en gigantisk Metaseqoia, eller sumpcypress som den så oromantiskt heter på svenska. Dessutom vill jag plantera in en manchurisk valnöt, en dunge med körbärsplommon, kanske en gultall och ett tulpanträd. En skenkamelia, en äkta kastanj och en flikbladig hästkastanj står också på önskelistan.
Vad kan det kosta? Hm, förmodligen mer än familjens plånbok rymmer.
Idag var jag på plantskolan för att införskaffa rekvisita till en artikel jag ska skriva. På måndag kommer en fotograf hem till min trädgård och jag måste förvandla januari till april på något sätt.
Hursomhelst kostade tre pelargoner, några tazetter i full blom, en påse såjord och några krukor 600 spänn! Mina dyra drömmar spricker med ett stort och obarmhärtigt POFF! när jag går på plantskolor och vänder på prislappar. Jag önskar mig så att det värker, jag shoppar trots att jag inte har råd. Jag är en plantskole-shop-a-holic!
Kan inte någon förbarma sig över mig och sponsra min nya trädgård?
Vill du donera pengar eller växtmaterial tar jag tacksamt emot och kan garantera att ditt namn kommer att lysa från en plakett på hedersplats i trädgården.

Dagens tips: Åk inte till plantskolan när du inte har pengar. Och åk absolut inte dit om du har pengar, då prioriterar du bara bort ungarnas nya cyklar eller makens behov av en ny rakapparat. Fast, skägg är ju supersnyggt och vem behöver en cykel när man kan gunga från en trädgren? KÖP; KÖP!

Man måste inte så frön

Idag hade vi en märklig konversation vid köksbordet:
Viktor, 3 år: Agnes, jag är faktiskt större än dej
Agnes, 4 år: Nähä, fast jag kan bli mamma, det kan inte du, du får bara så frön
Viktor, 3 år: Nej, jag vill inte så frön! Mamma, visst måste inte jag så frön!

Tja, vad ska man säga. Man vill ju inte avslöja hela sanningen om skapelsen redan vid så unga år. Kanske har mina barn sett för mycket frösådd (och då menar jag frön, i jord!) för att tycka att det är nåt att vara predestinerad för.

Igår vräkte regnet ner och det var ångbastu i växthuset när fläkten gick för fullt. Idag snöade det och temperaturen sjönk snabbt. Sist jag kollade var det 5 minus ute men 10 grader i bubbelplasttältet. Håll i er, nu kommer vintern men det är ändå dags att så frön!

Dagens tips: Så alldeles för många frön och driv upp allihop med kärlek


Trädstympning pågår

"Jamen, de ble visst ingen vinter" tänker grannen. "Bäst å passa på å trimma di rufsia träna litegranna!" Stora fina exemplar av äppelträd med femtio år på nacken, ganska höga och spretiga, definitivt i behov av renovering. Men knappast med motorsågen!
"sa de va nödvändit å klippa alla di små kvistara me sax, dä tar ju e hel ettermedda!"
Och så var det bara stammen och några armar utan minsta knoppbärande kvist kvar. Femtio års kronuppbyggnad saboterad på mindre än femtio minuter, häpp!

Fenomenet är dessvärre inte unikt, det kallas stympning och drabbar tusentals träd runtom i sverige varje vår. Jag uppmanar alla som ser trädstympning på nära håll att försöka förhindra den.
Förklara för motorsågsmänniskan, utan att vara näsvis eller nedlåtande, att det finns bättre alternativ. Att ett träd utan en fungerande krona knappast kan kallas träd längre.

Dagens tips: Har du ett träd som skuggar och tar för stor plats, ge det en chans. Ta bort de nedersta grenarna och se om det hjälper. Funkar det inte kan du lika gärna såga ner hela trädet. MEN, det är alltid bättre att stamma upp än att såga ner!

Cosmos bland molnen

Cosmos i sin naturliga miljö

På kullarna ovanför Kapstaden tävlar vildväxande Cosmos med molntussarna om en plats på himlen.

Kom igen nu, beställ frö i tid så att du inte ångrar dig!

Mums för en mördarsnigel

I fejset på en mördarsnigel

Akut rensbehov i januari

Dagen före stormen Per var magisk. Det gick att rensa ogräs utan att kladdig lera fastnade på spaden som en seg jättesnigel. Jag erkänner att jag är knäpp som är ute och VILL, observera: längtar efter att få, rensa ogräs. Men så ligger det alltså till. Jag är en genuin trädgårdsidiot som drabbas av grava abstinensbesvär i sällsynt januarisol.

Solen har ju knappt varit synlig på veckor, det har förvisso varit englandsvarmt men blötare än blött och omöjligt att vara i trädgården. Det gick inte heller att rensa i höstas, då var allt ogräs fastcementerat i leran som hade krymptorkat i månader i sträck.

Men äntligen gick det alltså att rensa, i januari! Och jäklar vad jag rensade! Gräs, nässlor, våtarv, förgätmigej och skatnäva. Visst, än syns inte röken av kirskålen som jag vet lurar under jordytan men det känns ändå bra att ligga före snabbväxande gräs, kvickrot och vitgröe och inte minst en del av ogräsen så här tidigt på säsongen.

Nu när jag har rensat bort allt synligt ogräs är det plötsligt så tydligt att våren är på väg upp. Gröna spjut sticker upp överallt och kontrasterar med sin illande färg mot den bruna jorden. Scilla, krokus och snödroppar är på G. Vintergäcken blommar redan under trollhasseln. Det är stort!

Men, det är inte bara ogräs som lurar i trädgården. Snigelägg är det också gott om denna varma vinter. Jag sprätter upp dem till grannens höns som anser dem vara en delikatess. Jag håller inte med!

Det kryllar också av maskar, som jobbar hårt med att släpa ner alla fjolårslöven i sina gångar under jorden. Effektivare markberedning får man leta efter.

I löv masks!

Dagens tips: Lägg ut plankor i rabatten om du får akut rensbehov eller går ut på vårkoll i rabatterna när det forfarande är blött i jorden. En vuxen människas tyngd på en fot pressar samman jordstrukturen och sabbar både för rötter och maskar. Plankan fördelar tyngden och räddar jorden från att packas.

Lättja

Lättja
Förra året var det äkta vintervinter med snö, is och kyla. Då var skottkärran full med ris och snö. I år plaskar det om fötterna och vräker ner regn i vindbyar. Och i skottkärran.

Idag sådde jag årets första frön. De högsta och bästa och absolut långsammaste sommarblommorna:

Paradisblomster, Cleome spinosa
Narcisstobak, Nicotiana sylvestris
Rosenskära, Cosmos bipinnatus

Visst är det tidigt, till och med för de här godingarna, men å andra sidan blir det stora fina utplanteringsplantor lagom till maj. Jag kommer förstås hinna bli less på dem där de står och tar plats i växthuset, särskilt när det är så mycket annat som också vill stå under glas. Och alldeles särskilt om våren blir sen och det inte går att sticka ut näsan med en sommarblomma i trädgården före midsommar. Nåja, den dagen, den glädjen! Det är verkligen kärt besvär att försöka manövrera alla krukor och plantor och sticklingar i växthuset när våren slår på för fullt.

Apropå frön så hittade jag något fantastiskt på nätet idag. En internetfröfirma som säljer ursprungliga meloner, rena arter från den franska fröproducenten Graines Baumaux, alltså inte F1-hybriderna man annars hittar i Weibulls och Nelsons vanliga sortiment. LYCKA! Nu är bara frågan hur jag ska få plats med Prescott Fond Blanc, Melon d'ananas och alla de andra guldklimparna i mitt lilla växthus i sommar.

Kolla in på: www.kitchengarden.se

Är du också melonfantast får du inte missa boken Melons for the passionate grower, skriven av Amerikanska Amy Goldman. Hon har odlat meloner både i växthus och på friland i ungefär samma klimat som södra sveriges.

Dagens tips: beställ frö tillsammans med kompisar, dela på innehållet i fröpåsarna och dela på frakten. Ni får fler sorter billigare, något som får min ekonomi att överleva varje vår.


beskär vinrankan under mellandagarna

beskär vinrankan under mellandagarna

Jag drar min sekatör

Och sätter stålet i vinrankan. Den ska ju klippas nu, runt jul och nyår. Visst, trettonhelgen är redan passerad men vad gör man, det har inte ens blivit vinter än och anledningen till att man beskär vinet vintertid är ju att växten ska vara i vila. Jag var faktiskt lite orolig att den skulle börja blöda men det verkar lugnt än så länge.
"Åååå, ska man klippa sådär mycket?" undrade min oroliga granne. Japp, det ska man!
Jag gör som fransoserna och lämnar bara stocken kvar, det blir massor med nya grenar till sommaren. Det räcker till ett nytt skatbo i augusti. Då går jag fram med sekatören igen och gallrar fram vinklasarna så att de får sol och värme nog för att mogna. Det är alltså helt lugnt att klippa gröna grenar sommartid och det blir som sagt lätt alldeles för mycket grönmassa på en vinranka som trivs där den står.
För många år sedan var jag med om att en kompis mamma beskar sin vinranka med hjälp av en bågfil. Det var vår, april eller maj tror jag och det sprutade ut sav ur såren. Hon ställde en hink under för att samla upp saven så att den inte skulle rinna ut över den nya trallen inne i uterummet. Tyvärr gick vinstocken inte att rädda, det var tragiskt och har uppenbarligen satt djupa spår i min hortonomsjäl.

Dagens tips: Överraska trädgårdsmästaren i familjen med att slipa hans eller hennes verktyg inför trädgårdssäsongen, det uppskattas, jag lovar!

Januaritorsdag med novemberkänsla

Det ligger en mörk ogenomtränglig molnfilt över himlen, regnet kommer vertikalt och det är åtta plusgrader. Vem kan säga om det är höst eller vår?
I rabatten blommar vintergröna, tovsippa, vintergäck och julrosor.
Tekannan går varm, ofta.
Men eftersom brevlådan bågnar av frökataloger är det väl bara att bestämma sig, ut med julen, nu är det vår!

Redan på måndag, den 8:e januari sätter trädgårdsåret igång på allvar. Då lägger de stora trädgårdarna och parkerna ut sina program för 2007, året då Linné firar 300 år. Dags att fylla sin egen kalender med viktiga trädgårdsdatum då alltså.

Dagens tips: återvinn julgranen! Såga av alla grenar (som förhoppningsvis fortfarande har barren kvar) och använd dem för att täcka vintergröna växter mot skarp vårsol.

Slaskiga hälsningar från lervällingen i skåne!


Äntligen en egen blogg!

Gräset är inte alls grönare hos grannen
Gräset lyser grönt, inte bara i gräsmattan utan också i rabatterna här hemma hos mig.
Det var visst ingen som rensade i höstas.
Och så växer både gräsmattegräs och våra värsta ogräs ganska bra redan vid några få plusgrader, till skillnad från alla andra odlade växter.

Borde kanske ta fram gräsklipparen en sväng och skrämma grannarna lite!

Här i vårt lilla villaområde påverkas nämligen alla av varandra. När det planteras och fixas i en trädgård, planteras det snart och fixas i en annan. Går en gräsklippare kör snart en annan igång.
Vi är alla flockdjur och nu när alla andra bloggar vill jag också göra det.

I den här tankebubblan i det universum som kallas cyberspace kommer det mest att handla om jordnära spörsmål. Om trädgård, grannar, odling, galna idéer och mänskliga beteenden.

Vi hörs!

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!