Stoppa klimatförändringarna - odla!Jag älskar mångfalden i min trädgård såhär på hösten. Trots hagel i maj och en kall augusti blir det mängder med fina äpplen, bönor, pumpor och annat gott. Men det märks att det är varmare på vintrarna nu. Kronärtskockor, fikon och rosmarin övervintrar utan problem utanför växthuset och utan täckning mot kylan. Klimatet de senare åren har gett åtminstone Stångbyborna något att tänka på. Översvämningar i massor av källare sommartid, inga vintrar att tala om, extremt torra vårar som får stora träd att sloka. Höststormar som blåser taken av husen... Brrrr...

Men visst kan sveriges trädgårdsägare dra sitt strå till stacken när det gäller att hejda klimatförändringarna. Sverige är till stora delar täckt av skogs- och åkermark. Här odlas monokulturer som är hårt brukade och som lätt uttorkas eller översvämmas när klimatet blir hetare och torrare sommartid och blötare vintertid. Varje trädgård som innehåller en mångfald växt- och djurarter blir därför till en grön klimatanläggning och en ekologisk refug i odlingslandskapet. Ju fler refuger, desto större chanser för utrotningshotade växt- , kräldjur och insektsarter att överleva. Och med dem följer en mångfald fåglar och däggdjur som i sin tur berikar landskapet.  Så dra ditt strå till stacken - börja odla för att få din omgivning i balans och njut samtidigt av lönen för mödan! Så länge inte bevattningsvattnet är ransonerat är det bara att köra på.

Dagens tips! Höststäda inte i trädgården. Låt fåglar och insekter äta upp frön på solrosor och vinterståndare. Lämna ett hörn med brännässlor åt fjärilarna och börja med en planteringsplan. Minst ett nytt träd per år för att ersätta de gamla när de måste sågas ner. Bättre skugga än det silande lövverket från ett träd finns inte.

Kommentarer
Postat av: Annika

Ja du Sanna hösten är underbar.

Det finns lika mycket att njuta av då som på våren.

Jag städar aldrig i trädgården på hösten.

Fast jag skall till och fortsätta och gräva om rabatter och flytta växter. En sak som min man inte förstår sig på riktigt.

Ha fortsatt skön höst.

annika

Postat av: Gardenlife

Så sant.... fram för mångfalden och mindre städiver ; )

/Janne

2008-10-16 @ 21:30:10
URL: http://gardenlife.blogg.se/
Postat av: Anders

Helt rätt, odling är en väg till förståelse av ett gäng viktiga samband som förser oss med nödvändigheter.Men det är eftertanken som gör odlingen hållbar. Så mycket handlar om hur man gör det!

2009-05-03 @ 21:30:31
URL: http://ensammatradetsplantskola.blogg.se/
Postat av: Bloggaromtradgard.se

Vill tipsa om en att vi nu har utökat vårt nätverk, med trädgårdsbloggar. Välkommen att publicera din trädgårdsblogg!

2009-09-22 @ 17:18:16
URL: http://www.bloggaromtradgard.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback