Bagge six-feet-under i liljelandet

image16
I solnedgången står den ensamma liljebaggen och tar in landskapet. Orörda liljor så långt antennerna kan ta upp doftsignaler.
Men det är någonting som oroar ...
En skugga drar snabbt över baggen och får den att stelna till. En oförsiktig rörelse till och jag kommer att förlora den bland undervegetationen. Liljebaggarnas i vanliga fall så effektiva skenmanöver är förgäves. Min kupade hand var beredd under bladet när den drog en chansning på att spela död. Mindre än en minut senare är liljebaggen död på riktigt. En gastkramande verklighetsskildring från liljelandet.

Dagens tips! TLiljebaggarna är här, ut och kläm! Glöm inte att det inte är de fullvuxna liljebaggarna som är de största bovarna utan leta noga upp samtliga ägg och larver som garanterat finns under bladen på samma lilja. Äggen är små, avlånga mörkbruna cylindrar som sitter fastklistrade. Larverna, som äter hundra gånger så mycket som sina föräldrar, ser ut som krälande exkrementhögar och är riktigt äckliga - dock mindre äckliga som små än som stora.

Kommentarer
Postat av: sericea

vilken vacker o sorglig historia :o) fin bild! mitt tips är att dutta tabasco på liljorna, det gillar inte dom små baggarna!

Postat av: Sara

Hej! Såg i ett av dina inlägg att du lagt en yta med natursingel framför växthuset. Jättefint! Vi är på gång med samma projekt, men man blir så brydd när det står olika hur noga man ska vara med underlaget. Funkar det bra med 4 cm singel på markduk? En del skriver att det ska vara 20 cm dränerande bärlager under fiberduken för att hindra ogräs, men det låter jobbigt...

2007-06-09 @ 21:04:14
URL: http://barasara.blogspot.com/
Postat av: Sanna

Visst kan du dränera och lägga bärlager under singelytan, det blir väldigt hållbart så att bilar kan köra på det och du slipper ogräs på låååång sikt. Men på små ytor där man mest ska gå räcker det att packa jorden under hårt och lägga på 4 cm singel ovanpå fiberduken. Lägg inte för mycket singel, då blir det jättejobbigt att gå i det.

2007-06-12 @ 16:59:40
URL: http://www.sannastradgard.se
Postat av: Veronica

Tack för den infon! Jag har varit förvånansvärt förskonad från Liljabaggar i år, där emot så har jag haft sniglarna... Är det inte pest så är det kolera...
/ Veronica

2007-06-12 @ 17:28:03
URL: http://humlanstradgard.tradgardsblogg.se
Postat av: Sara

Tack så mycket, precis det svar jag ville höra :)

2007-06-13 @ 23:02:23
URL: http://barasara.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback