Trädstympning pågår

"Jamen, de ble visst ingen vinter" tänker grannen. "Bäst å passa på å trimma di rufsia träna litegranna!" Stora fina exemplar av äppelträd med femtio år på nacken, ganska höga och spretiga, definitivt i behov av renovering. Men knappast med motorsågen!
"sa de va nödvändit å klippa alla di små kvistara me sax, dä tar ju e hel ettermedda!"
Och så var det bara stammen och några armar utan minsta knoppbärande kvist kvar. Femtio års kronuppbyggnad saboterad på mindre än femtio minuter, häpp!

Fenomenet är dessvärre inte unikt, det kallas stympning och drabbar tusentals träd runtom i sverige varje vår. Jag uppmanar alla som ser trädstympning på nära håll att försöka förhindra den.
Förklara för motorsågsmänniskan, utan att vara näsvis eller nedlåtande, att det finns bättre alternativ. Att ett träd utan en fungerande krona knappast kan kallas träd längre.

Dagens tips: Har du ett träd som skuggar och tar för stor plats, ge det en chans. Ta bort de nedersta grenarna och se om det hjälper. Funkar det inte kan du lika gärna såga ner hela trädet. MEN, det är alltid bättre att stamma upp än att såga ner!

Kommentarer
Postat av: Micael Wendell

Såg du också Uppdrag gransknings dokumentär "lögner och skalpeller" ?

2007-01-19 @ 13:53:44
Postat av: Sanna

Nej, men jag lovar att det tar tid om man ska karva sig igenom en björk med en skalpell. Jag har tvingats att göra smörknivar i slöjden och då fick man ha morakniv åtminståne.

2007-01-22 @ 21:06:17
Postat av: sericea

den utbredda myten om att "man måste beskära" hur, var, när och varför har dom ingen aning om, man bara måste. suck!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback